A.V.P.P.A

Ayrıntılı ve Pratik Program Anlatımları

Gerçek HDR

Bir önceki dersimizde "HDR NEDİR? PROGRAMI, TEKNİĞİ, HDR FOTOĞRAF" 
adlı konumuzu işlemiş ve masus hdr ye örnekler vermiştik. Masus hdr yi öncelikle işleme amacımız, herkesin hdr uyumlu fotoğraf makinesine sahip olamıyacağını düşünerek, elimizde olan normal hazır fotoğrafları nasıl hdr yapabiliriz bunu göstermekti. Yeni fotoğraf makinesi almayı düşünenler için "AEB" çekim yapabilme özelliğinin olmasına dikkat ediniz. Bu özellikteki fotoğraf makinelerinin şuanki fiyatları çok yüksek değil, şimdi zamanı diyorum.

Önceden söz verdiğim gibi 3 farklı E.V ayarı(-2 0 +2)na sahip AEB çekimlerini gerçekleştirmiş bulunuyorum.

E.V -2: 
Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 
E.V 0:
Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

E.V +2:
Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

AEB çekim yaparken makineyi minim dahi kıpırdatmak herşeyi bozar o yüzden kendinize güvenemiyorsanız makineyi herhangi uygun bir yere sabitleyiniz yada ayaklık(tripod) kullanınınız. 

Photomatix programını çalıştırıyoruz. Önce "Load Bracketed Photos" devamında "Browse" butonu tıklayalım. AEB çekimi yapılmış yukarıdaki 3 adet fotoğrafı seçip okeyliyoruz.(Tamam demeden önce "Show intermediary 32 bit Hdr image" kutucuğunu işaretlemeyi unutmayalım.) Sonra "Exposure Values Settings" penceresinden E.V ayarlarını yapıyoruz. Ben -2, 0, +2 olarak seçtim. Siz bu değerin alt yada üstünü de seçebilirsiniz size kalmış. Bunu da okeyledikten sonra "Preprocessing Options" ayarlarıyla karşılaşıyoruz, aşağıda verdiğim ayarları yapınız yada size kalmış.. 

 Büyütmek için üzerine tıklayınız!!

Herşey tamamsa okey yapalım karşımıza inanılmaz derecede berbat bir foto çıktı. Evet şaka değil berbat ötesi :) Yalnız işimizin burada bittiğini düşünüyorsanız bu böyle ancak henüz değil. 

Hemen sol taraftan "Tone Mapping / Fusion" tıklayın. Preset penceresi açıldı, burdan istediğiniz ayarın üzerine bir tık atarak önizlemesini yapabilirsiniz. Güzellik göreceli bir kavram fakat burda amacımız fotoğraf makinesinden alınmış görüntünün, gözümüzle gördüğümüz derecedeki standartlara kavuşturmak olduğundan benim seçimim "Fusion-Auto" ayarı oluyor. Bu ayarı seçtikten sonra hemen sol taraftan "Process" tıklıyoruz. İşte fotoğrafımız hazır durumda, kaydetmek için üst menü çubuğundan file, save as diyoruz. Kaydedilecek yeri ve kayıt türünü belirttikten sonra kaydet dediğimizde işimiz bitiyor. 

Kayıt türü seçimi, "Tif" ve "Jpg" dir. "Tif" 8 ve 16 bit' e kadar kaydedebilirsiniz. Yalnız dosya boyutu olağan üstü derecede artmaktadır. Bunu da göz önünde bulundurarak seçim yapmanızda fayda var.

SONUÇ:
Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

Yukardaki sonuca baktığınızda normal bir foto ile fusion auto uygulanmış bir foto arasındaki farkı görüyorsunuz. Sağdaki resim daha gerçekçi ve detaylı değil mi? Yorum sizlerin..

Bu konumuzda gerçekliğe uygunluğu hedef seçmiştik. Soyutsal, fantastik bir foto oluşturmak da isteyebilirsiniz. Örnek olarak bakınız..

Büyütmek için üzerine tıklayınız!!  

Bu fotoğrafa grunge uygulanarak daha soyutsal, fantastik bir görünüm kazandırılmıştır. Gerçek HDR yapımı ve örneklendirmelerin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Artık HDR yapmayı biliyorsunuz! kendi objektifinizden çıkmış, HDR fotolarınızı bizimle paylaşmak isterseniz yorum kısmına fotoğrafınızın upload ettiğiniz url adresini yazmanız yeterli. Sitemizde yayınlanacaktır.







0 yorum:

Yorum Gönder

ad

Translate

r

Ayrıntılı ve pratik program anlatımı

A.V.P.P.A(Ayrıntılı ve Pratik Program Anlatımı). Blogger tarafından desteklenmektedir.

Tutulan Konular