A.V.P.P.A

Ayrıntılı ve Pratik Program Anlatımları

HDR NEDİR? PROGRAMI, TEKNİĞİ, HDR FOTOĞRAF.


HDR açılımı, High Dynamic Range türkçe karşılığı Yüksek dinamik aralığıdır. Fotoğraf üzerindeki en yüksek, orta ve düşük aralıklarda ki ışık farkının ortalamasını alarak bunları en uygun olacak biçimde yüzeyde dağılımını sağlar. Örnek verecek olursak fotoğraftaki gölge kısımları normal gözümüzle baktığımızda görürüz fakat fotoğraf makineleri bunu bizim gördüğümüz gibi algılayamaz ve gölge kısımlar karanlık çıkar. Aynı şekilde aydınlık alanlar mesela pencereden gelen ışık yansıması o bölgede bir patlamaya sebep olur gözle görülen detaylar bundan dolayı fotoğraf üzerinde görülemez buna LDR yani Low Dynamic Range ( Düşük dinamik aralığı) denir.

HDR fotoğraflar, ikiye ayrılır gerçek ve masus(yalan) hdr. Herkes de hdr uyumlu fotoğraf makinesi olamayacağını düşünerek bu ilk bölümde “masus” hdr anlatımını yapacağım. Hdr için gerekli olan program “Photomatix” hemen hemen her sürümü ile uyumludur. Yine Photoshop ile de yapabilirsiniz bunun için Dosya>Otomatikleştir>HDR ile birleştir yolunu izlemelisiniz fakat Photomatix programı ile çalışmanızı özellikle tavsiye ederim çünkü daha hızlı ve kolay ayrıca etkileyici zaten amacımız pratik olmak.

Photomatix programını açıyoruz. Sol tarafta “Workflow Shortcuts” tablomuzda “Load Bracketed Photos” butonumuz var ilk sırada. Ben 4.1 sürümüne göre anlatıyorum fakat diğer sürümlerde “ Load Bracketed Photos” ibaresi olmayabilir yalnız dediğim gibi birbiri ile uyumludur. Siz yine ilk sıradaki butonu tıklayacaksınız. Tıklamadan evvel “masus” hdr yaptığımız için fotoğrafımızın iki adet kopyasını çıkaralım. Peki nasıl, merak etmeyin çok basit herhengi bir program kullanmanıza gerek yok. Çalışmak istediğiniz fotoğrafınızı masaüstümüze alalım ctrl+c (kopyala) ve ctrl+v (yapıştır) iki defa tekrarlayarak iki adet kopyamızı çıkardık bir de Orijinal elimizde olan vardı etti üç. Şimdi “ Load Bracketed Photos” butonumuza tıklayalım.Browse diyelim, masaüstümüzdeki 3 fotoyu da seçelim ve aç diyelim. 


32 bit hdr image kutucuğunu işaretliyoruz ardından okeyliyoruz. Yeni bir pencere açıldı “Exposure values settings” burada “Specify the E.V. Specing” açılan kısmı tıklayarak “2” yi seçiyoruz. Gördüğünüz üzere alttaki fotolarımızda 2, 0, -2 diye bir ayrım oldu.


Okey diyoruz yeni açılan pencerede “Preprocessing Options” ayarlamaları alta verdiğim fotoğraftaki gibi yapıyoruz. 


Ok dedik program verdiğimiz ayar parametrelerine göre otomatik olarak düzenlemeyi yapıyor ve bir fotoğraf açıldı önümüze korkmayın!! bu ayarsız foto. Şimdi ayarlara geçelim. Sol tarafta Tone Mapping/Fusion butonu tıklıyoruz. Açılan, Preset Thumbnails penceresinden istediğimiz ayarı seçiyoruz gözümüze, gönlümüze hitap eden. Sonuçta güzellik de göreceli bir kavramdır. Ben bu fotoğrafta “Fusion-Auto” ayarlarını seçtim. Sol tarafta “Process” tıklıyoruz ve birkaç saniye içersinde fotoğrafımız hazır. Şimdi geldik kaydetme işlemine, Üst menüden önce “File” sonra “Save as” dedikten sonra kaydedilecek yolu belirtiyoruz, alt taraftan kayıt türünü belirtiyoruz.(Tif 16bit, 8bit veya jpeg) Tif 16bit yaparsanız en kaliteli olanı çıkacaktır fakat dosya boyutu inanılmaz biçimde artıyor. Ben yine jpeg seçiyorum ve kaydet dedikten sonra sonuçlar aşağıda..

Önceki hali..


Sonraki hali(HDR)..

Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

Diğer örnekler:

Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

Büyütmek için üzerine tıklayınız!! 

Evet değerli arkadaşlar bu bölümde “masus” yalancı hdr yi anlattık gelecek bölümde gerçek hdr, fotoğraf makinemiz ile çektiğimiz 3 farklı E.V. Ayarlı AEB çekim fotoğraflarımızı HDR yapmayı anlatacağım.

Güncel: "Gerçek HDR" adlı konu eklendi gitmek için tıklayınız!
 












4 yorum:

Adsız dedi ki...

I do believe all of the concepts you have offered on your post.

They are really convincing and will certainly work.
Nonetheless, the posts are too brief for novices.
May just you please extend them a little from next time?
Thanks for the post.

My web page - news
My web site - news

Unknown dedi ki...

Thank you for your comment.

Adsız dedi ki...

Snowmass Village laser treatment rosacea

Here is my webpage rosacea doctor Lakeland

Adsız dedi ki...

Hi there, I log on to your blog on a regular basis.
Your story-telling style is witty, keep it up!

Stop by my weblog; Beats By Dre Solo

Yorum Gönder

ad

Translate

r

Ayrıntılı ve pratik program anlatımı

A.V.P.P.A(Ayrıntılı ve Pratik Program Anlatımı). Blogger tarafından desteklenmektedir.

Tutulan Konular